De ce avem nevoie de clădiri verzi în IAȘI

Iasi - Green Office Buildings

Iaşul are nevoie de clădiri de birouri de minim 2.000 mp pe nivel şi o suprafaţă inchiriabila de minim 10.000 mp fiecare, cu parcări generoase, bine conectate la transportul în comun, la piste de biciclete, ideal proiectate din etapa de concept la standarde internaţionale sau naţionale de clădiri verzi (LEED, BREEAM, DGNB, GREEN HOMES etc.).

„Dezvoltarea acestui segment imobiliar ar putea fi încurajata prin implementarea unor stimulente economice sub forma unor măsuri de sprijin similare cu unele deja implementate în alte oraşe (ex. Cluj-Napoca, Timişoara), însă mult îmbunătăţite cu suportul Consiliului Roman pentru Clădiri Verzi (RoGBC), reprezentat în Iaşi, de la începutul anului 2015, prin filiala RoGBC Moldova ” declara Elena Rastei, Director RoGBC (www.rogbc.org)

Deja in oras si in zona metropolitana exista cladiri care sunt certificate / in curs de certificare ca si cladiri verzi pe segmental de birouri (Tester 2, Moldova Business Center, UBC1) , precum si pe segmentele retail (Iulius Mall, Palas) si rezidential (Lake District).

In cazul acestor cladiri, abordarea holistică, care considera ciclul de viaţă la toate nivelurile, este esenţială pentru definiţia contemporană a unei clădiri verzi.

Într-o situaţie ideală o astfel de clădire este construită în design integrat (colaborare între toţi actorii implicaţi) încă din faza de concept. Materialele sunt regionale, locale, non-toxice şi durabile, iar spaţiile sunt multifuncţionale, uşor adaptabile şi iluminate natural. De asemenea, clădirea este eficientă din punct de vedere energetic şi foloseşte surse de energie regenerable.

În ceea ce priveşte dezvoltatorul/proprietarul clădirii, dintre principalele beneficii obţinute în urma construirii după principii sustenabile a unei clădiri sau a renovării majore a unei clădiri existente enumeram:

  • clădirile verzi sunt o temă actuală: sustenabilitatea reprezintă deja un domeniu critic în afacerile imobiliare;
  • au un raport calitate/cost foarte bun;
  • se vând/se închiriază mai repede;
  • au nivele de ocupare mai bune decât construcţiile convenţionale;
  • preţul de vânzare/chiriile sunt mai mari – valoarea percepută este mai mare pentru clădirile verzi;
  • au riscuri investiţionale mai mici sau eventual comparabile cu clădirile convenţionale;
  • clădirile verzi au costuri operaţionale reduse, comparativ cu clădirile convenţionale.

De asemenea, ocupant/utilizator final beneficiază de o calitate superioară a mediului interior, iluminare naturală, emisii minime de compuşi organici volatili la nivelul încăperilor, confort termic superior, sănătate şi productivitate – beneficiile în productivitate ale angajaţilor depăşesc de 10 ori economiile energetice rezultate în cazul ocupării unei clădiri verzi şi bineînţeles costuri mici în exploatare.

Asadar, principalele avantaje constau in costuri de mentenanta reduse, cu până la 30% față de o clădire standard de birouri, un raport calitate/cost excelent, alaturi de  productivitate sporita pentru ocupanti.

De asemenea, o serie de companii apeleaza la certificarile voluntare pentru indeplinirea obiectivelor de CSR. Companiile, in general, asociaza certificarile voluntare cu performanta, cu un mediu interior mai sanatos si o productivitate mai buna si evident cu costuri de operare mai mici fata de o cladire standard de birouri (utilitati, taxa servicii) .

 

Articol realizat impreuna cu Elena Rastei, Director RoGBC, Reprezentant Grup de Lucru Certificare si Educatie, LEED si BREEAM Specialist.

Elena Rastei este specialist in managementul mediului și in sustenabilitate, cu peste patru ani de experiență în sisteme verzi de certificare ale clădirilor și utilizarea eficientă a resurselor , atât la nivel național cat și internațional. În ultimii ani , Elena a tinut cursul de Certificare Voluntara pentru Cladirile Verzi in cadrul platformei de training Green Building Proffesional.

Pregatirea academica a Elenei include un MBA, programe masterale in Managementul Sustenabilitatii si Mediului in SUA si UK. Temele principale ala muncii de cercetare includ calitatea ambientala , mineritul urban si economia circulara si colaborativa.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul