Nu sta deoparte! Donează regulat, nu prin campanii!

Mesaj nu sta deoparte

Donarea de sange nu se face prin campanii de donare. Acestea duc la aglomerarea centrelor, iar sangele este un produs cu data de expirare rapida. Donarea de sange trebuie facuta in mod regulat (o data la 2-4 luni) astfel incat statistic sa se acopere toate necesitatile.

Înainte de a merge să donezi află-ți de urgență grupa de sânge si Rh-ul la cel mai apropiat laborator. Sunați inainte la spital / centrul de donare pentru a vedea daca au stoc suficient in prezent si cand au nevoie sa reveniti in zilele urmatoare. Sangele e un produs perisabil si netransportabil pe distante mari

Aglomeratia la centrele de donare e la fel de daunatoare ca si lipsa donatorilor. Problema principala e numarul limitat de medici care pot procesa fluxul de donatori. Recoltările de sânge se mai pot face la Spitalul de Urgență, Spitalul de Arși, Spitalul Bagdasar, Spitalul Elias, Spitalul Municipal.

  • Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti (Str. C.Caracaş nr.2-8, sector 1, Tel.: 0314251230, 0314251231, 0314251232, 0314251233)
  • Punct de recoltare sangelui din Spitalul de Urgenta Floreasca (Tel.: 021-317.01.21 – centrala)
  • Punct de recoltare sangelui din Spitalul Fundeni (Tel.: 021-318.04.00 – central)

Daca ar fi sa tratam donarea de sange ca pe un proces tehnologic ar fi simplu de observat ca exista o serie de gâtuituri (end. bottle-neck):

  • numarul insuficient de medici din Centrele Regionale de Transfuzii. De exemplu la Iasi, un centru medical universitar ce deserveste 6 judete exista doar doi medici care proceseaza donatorii de sange. In 6 ore de program cu publicul, acestia trebuie sa proceseze un donator la fiecare 6-10 minute (chestionar, interpretare analize, puls, istoric afectiuni etc.), in conditiile in care detine responsabilitatea directa asupra deciziei de a admite acel donator.
  • lipsa unei baze nationale de date de donatori de sange; exista fise, carnete de donator, dar acestea nu tin pasul cu tehnologiile disponibile in acest moment; astfel nu poti dona sange in alt oras decat cel de resedinta, etc.
  • necunoasterea grupei de sange si a Rh-ului de catre generatia nascuta dupa 1990, care are carte de identitate; daca va amintiti parintii nostri aveau pe ultima pagina din bulletin trecute grupa si Rh-ul
  • suprastocarea sangelui de catre spitale, ceea ce duce la folosirea ambulantelor pentru redistribuirea pungilor de sange intre spitale si la crearea artificiala a crizelor de sange
  • lipsa unui studiu national al distributiei grupelor si Rh-ului in Romania; in present se folosesc date de la recensamantul din 1971 sau statistici medii la nivel European (dar care nu sunt aplicabile populatiei din Romania)
  • centrele mobile sunt o solutie numai daca se suplimenteaza numarul de medici, se creeaza un post de sofer pentru acel centru mobil si se bugeteaza combustibilul aferent.

Nu sta deoparte!

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul