Pasionat fiind de clădiri verzi și mașini ecologice, văzusem pentru prima dată un BMW i3 în vara lui 2014 pe străzile din Budapesta, după ce citisem mai pe larg un articol in revista AutoBild. La acel moment mi-am spus că e doar un concept car ca multe altele.
Astfel că m-a bucurat surpriza celor de la APAN Motors care mi-au dat sa testez peste week-end un BMW i3 cu opțiunea de range extender. BMW i3 este aparent un automobil de dimensiuni reduse (3,99 m lungime și 2,57 m ampatament) cu o masă de aproximativ 1.195 kg datorita construcției sale ultra-ușoare.
Pentru familia mea (doi adulți, doi copii) dimensiunile lui i3 au fost suficiente. Cu o poziție înaltă de condus, eu am încăput confortabil în spatele scaunului șoferului reglat pentru mine (și am peste 1,95 m). Ușile cu deschidere opusa oferă un acces mult mai usor la interior. În portbagaj încape un volum rezonabil de bagaje (cumpărăturile de la piață, sacii de mere de la Sârca sau un troller mediu si o geantă de laptop).
Pe plan tehnic, motorul electric generează o putere de 125 kW/170 CP si un cuplu maxim de 250 Nm, disponibil de la turație zero. Motorul cântărește doar 50 kg și oferă o viteza de răspuns fără precedent. Construcția specifica a motorului electric hibrid sincron, dezvoltat exclusiv pentru BMW i3, menține un flux liniar de putere în partea superioara a intervalului de turații. BMW i3 sprintează de la 0 la 60 km/h în aproximativ 3,7 secunde si de la 0 la 100 km/h în 7,2 secunde, in timp ce viteza maxima este de circa 150 km/h.
Am remarcat silențiozitatea, sistemul audio profesional, accelerația continuă fără sincope pentru schimbarea vitezelor, senzația de putere pe care o resimțeam când urcam dealul abrupt spre Mănăstirea Hadâmbu, șoferii ce întorceau capul în trafic sa vadă silueta mașinii, faptul ca m-au fotografiat vreo trei persoane cât am staționat câteva minute la Palas, elementele de gamification (primești stele în funcție de stilul de condus).
In ceea ce privește autonomia, aceasta variază între 120-150 km în modul Comfort (în funcție de relief, vreme si stil de condus), autonomie care crește cu câte 10-20 km atunci când selectezi modul ECO Pro (se limitează viteza la 130 km/h și crește recuperarea energiei de la sistemul de frînare0 și ECO Pro + (se limiteaza viteza la 90km/h, iar sistemul de ventilație lucrează fără A/C). Personalizat pentru mine cred că vor introduce și modul ECO Slim – în care dacă slăbesc 20 kg, autonomia crește cu 10 km. 🙂
Opțional, BMW i3 este disponibil si cu un sistem range extender care menține încărcarea bateriei litiu-ion la un nivel constant cat timp automobilul se deplasează – activarea se face imediat ce acumulatorul coboară sub un nivel prestabilit. Prelungirea autonomiei se face cu ajutorul unui motor pe benzina, cu doi cilindri (650 cmc), care dezvolta 25 kW/34 CP, montat în vecinătatea motorului electric, deasupra punții spate. În traficul cotidian, acest motor prelungește autonomia maxima a mașinii la peste 300 de kilometri.
Ca exercițiu am alimentat rezervorul de 9 litri pentru range extender. Cu 45 lei la benzinărie am făcut plinul si au mai rămas bani de suc. Per total am scos un consum de 19,5 kWh/100 km. Deci cam 10 bani pe kilometru. Acasă am alimentat de la rola de prelungitor pe care o folosesc când tund gazonul. Deja dialogurile in familie au ajuns SF: „Dragă, mă duc să pun la încărcat mașina, că mâine la prima oră mă duc la cumpăraturi”.
Majoritatea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice vor fi fără costuri, astfel încât cel puțin pe termen mediu vom putea circula gratuit in orașe, acolo unde clădirile verzi de birouri, hotelurile și sălile de conferințe, parcările amenajate, complexele rezidențiale si galeriile comerciale se vor întrece în a oferi o astfel de facilitate pentru fidelizarea clienților.
Acum trei luni, am reușit inaugurarea primei stații de încarcare gratuită pentru masini electrice din România de Nord-est în fața clădirii de birouri Tudor Business Center, stație produsă de cei de la E-motion Electric (membri ROGBC).
De atunci a mai apărut încă o stație de încărcare la showroom-ul BMW APAN Motors (cf. www.plugshare.com). Iar probabil anul acesta se vor mai deschide câteva stații de acest tip. De asemenea, inginerii de la Continental dețin o astfel de stație de încărcare de ceva timp, dar e doar pentru teste interne.
Pentru solutiile de încarcare casnice, BMW Group Romania ofera clientilor dispozitive de încarcare de tip wallbox cu o putere maxima livrata de 7,4 kW.
Preconizez că pentru a deveni mai atractive, stațiile convenționale de combustibil vor avea si un post de incarcare ultrarapidă (25-30 min) pentru masini electrice, așa cum în prezent au o serie de servicii ce nu tin de core business (ex. plăți facturi, transfer bani, preluare colete curierat etc.). Iar pentru a minimiza costul de achiziție, statiile dedicate de incarcare pentru mașinile electrice vor incheia contracte de achizitie la preturi reduse/negociate pentru energia electrica.
Desigur mai sunt mulți pași până la asigurarea unei infrastructuri decente de încărcare a mașinilor electrice sau plug-in hibride, în paralel cu creșterea autonomiei de la câteva zeci de km la câteva sute de km pentru mașinile de serie.
Pentru modelul BMW i3 cu optiunea de range extender prețul începe de la 34.500 euro + TVA. Varianta fără aceasta opțiune este disponibilă la un preț de pornire 29700 Euro + TVA fără a scădea prima oferită de stat pentru automobilele electrice, tichete de rable și bonus pentru emisii CO2 sub 100 gr.
Da, prețul de achiziție a unei mașini electrice sau plug-in hibride este încă ridicat (chiar și în variantele cu închirierea bateriei de la Renault), dar avansurile tehnologice, stimulentele fiscale si presiunea pieței second-hand își vor fi spus cuvântul, iar această tehnologie o vom vedea din ce în ce mai des pe străzile Iașului.
Sincer m-am simțit puțin ca în „Back to the (near) future”, iar deocamdată revin de la i3 eDrive la X3 xDrive. Deocamdată…
Si pe final am ales să urmăresc următorul videoclip care spune mai multe decăt impresiile mele personale despre această mașină electrică pe care am avut plăcerea sa o conduc aproape 500 km.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dK86hjn8uIk&w=560&h=315]