Frankfurter Allgemeine Zeitung – „Iasi, dezvoltare economică la capătul lumii”

Articolul scris de Karl-Peter Schwarz a fost publicat săptămâna trecută în suplimentul „Die Woche” al ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Karl-Peter Schwarz a vizitat din nou Iașul la începutul acestui an în cadrul conferinței Free Market Road Show, organizată de Institutul Friedrich von Hayek România.

Articolul original a fost adaptat de Diego Ciubotaru pentru Ziarul de Iași după traducerea realizată de Olivia Gaiță.

Conform autorului, oraşul Iaşi din România a fost o regiune uitată de lume, la limita exterioară a Uniunii Europene. În timp situaţia a luat o altă întorsătură – oraşul se transformă într-un important centru IT.

Având un număr de 290.000 de locuitori, Iaşul este cel mai mare oraş din Uniunea Europeană aflat în imediata apropiere a fostei Uniuni Sovietice. Cu toate acestea, cetăţenii nu îşi fac griji pentru siguranţa ţării, deoarece România este stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Partea de nord-est a ţării, care a fost pe deplin ignorată în timpul regimului comunist, este încă cea mai săracă zonă – pe lângă Bulgaria – a celei mai slab-dezvoltate ţări din cadrul UE. De la căderea regimului condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu, diferenţa economică pe de o parte dintre Bucureşti, Timişoara şi cele 7 oraşe ce formează regiunea Transilvaniei şi Iaşi, pe de altă parte, chiar a crescut. Din anul 1992, 60.000 de cetăţeni din Iaşi au emigrat, mult mai mult în comparaţie cu alte oraşe mari din ţară.

Dar, de ceva timp, situaţia s-a mai schimbat şi a luat o altă întorsătură, fiind vizibile semne de relansare economică. De la aeroport până în oraş se trece printr-un parc îngrijit, pe lângă vile şi case mici, viu colorate. Străzi întregi au fost reparate şi Palatul Culturii restaurat şi redeschis. Seara, te poţi plimba pe aleile de sub tei, iar spre final se aprinde şi sistemul de iluminat care evidenţiază magnifica Mitropolie a Moldovei şi Bucovinei. Iaşul s-a modernizat tocmai datorită industriei digitale.

Companii mari precum, Oracle şi Xerox utilizează forţa de muncă de înaltă calificare şi spaţii de birouri avantajoase. Între timp, în jur de 8.000 de oameni lucrează în domeniul IT. Chiar şi persoanele de mult plecate şi extrem de calificate se întorc. Amazon, una din primele companii internaţionale înfiinţate în Iaşi, se ocupă începând cu anul 2005 de un centru de dezvoltare software pentru pagini web în diferite limbi străine, unde se caută permanent specialişti IT ce posedă cunoştinţe bune de limbă spaniolă, italiană , precum şi franceză. Promotor al oraşelor regionale de succes, Dan Zaharia, specializat pe serviciile pentru companiile din domeniul IT, anticipează că până în anul 2020, 7.000 de noi locuri de muncă vor fi înfiinţate la Iaşi. „Avem nevoie permanent de persoane tinere calificate şi specializate ”, afirmă Dl. Zaharia, „între timp suntem în căutare de absolvenţi cu studii superioare chiar şi din Ucraina, Georgia şi Armenia”.

Cu toate că, în multe privinţe, România rămâne ultima în clasamentul european, a depăşit cu mult alte ţări în ceea ce priveşte viteza internetului şi conexiunile rapide pe bandă largă. Noile locuinţe sunt deseori deja conectate la reţeaua de internet prin fibră optică. Nu a existat niciun plan general, care să genereze această minune. Piaţa în sine a descoperit şansele oferite zonei periferice de la estul UE. Membrii guvernului din Bucureşti au fost suficient de înţelepţi pentru a nu pune piedici în această schimbare. Progresul s-a produs, mai ales că digitalizarea a început puţin mai târziu şi au fost utilizate din start cele mai noi tehnologii. Nivelul scăzut de reglementare a pieţei, ce a dat frâu liber furnizorilor, a contribuit la acest progres.

Punctul forte al oraşului Iaşi este reprezentat prin locuitorii săi. În oraş sunt aproximativ 55.000 de studenţi din 5 universităţi diferite; aproape fiecare absolvent cu studii superioare vorbeşte fluent două limbi străine. Facultatea de Informatică se concentrează pe formarea profesională a forţei de muncă cu înaltă calificare din domeniul IT. Cererea din ce în ce mai mare de pe piaţă generează o creştere chiar şi în cazul salariilor mai reduse. Cine lucrează în această branşă câştigă în jur de 900 de euro lunar. Această sumă reprezintă dublul salariului mediu lunar din România şi forţa de muncă specializată din branşa IT este scutită de impozit. În Iaşi cu un astfel de venit poţi să duci o viaţă  liniştită, mai ales că, aici, locuinţele au un preţ mai redus faţă de alte oraşe mari. Andrei, student la Facultatea de Administrare a Afacerilor, este optimist: „Iaşul este un oraş cu multe perspective ”, afirmă acesta, „de aceea, de aici nu se pleacă”.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul