[Power L@unch] – concluzii după ediția de toamnă a conferinței

1

Cu prilejul Power L@unch, eveniment bianual organizat de compania Extind, Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS), a susţinut o prezentare cu tema „Priorităţi de dezvoltare pentru industria de tehnologie din România”.

Având ca misiune strategică cresterea industriei romanesti de software, ANIS seteaza trei priorități: promovarea Romaniei ca destinatie de outsourcing cu valoare adăugata mare; sprijinirea companiilor in dezvoltarea de noi modele de business, inclusiv dezvoltarea de produse; cresterea pietei si consumului intern de tehnologie, inclusiv prin promovarea utilizarii tehnologiei in segmentul IMM.

Valerica Dragomir a detaliat proiectele curente ale ANIS:

  • Extindere si consolidare scutirea de impozit a programatorilor
  • Scutirea de impozit pentru achizitii de programe informatice
  • Employee Stock Option Plan pentru companii ne-listate la bursa
  • Normele de aplicare pentru Legea Business Angels
  • Ordin pentru facilitati pentru cercetare-dezvoltare
  • Program de ajutor de stat pentru investitii pana la 1 M EUR
  • Elaborare Ghid de achizitie software pentru sectorul public

Dintre aceste proiecte, unul a generat discuții aprinse si anume cel referitor la extinderea scutirii de impozit si asupra programatorilor ce nu au finalizat studiile de licență. Mediul universitar considera aceasta facilitate ca reducând drastic numărul studenților ce vor finaliza primii 3 ani de studii superioare cu efecte negative pe termen mediu și lung asupra pregătirii de bază a acestora.

Ca și măsură constructivă a fost propusă posibilitatea acordării de către companii a unor bonusuri pentru angajații care se reîntorc la studii și obțin diploma de licență, aceste bonusuri putând fi deduse din impozitele datorate statului.

Mie personal cel mai interesant proiect mi s-a părut cel de Employee Stock Option Plan pentru companii ne-listate la bursa, care poate calma spirala creșterilor salariale din domeniul ITO.

De asemenea, am notat propunerea ANIS pentru pilonii de intervenție guvernamentală care să susțina producerea de valoarea dăugată a industriei ITO

  1. Educație – adaptarea pentru a răspunde nevoilor pieței (număr de absolvenți, dar și competențe)
  2. Sprijinirea inovației pentrudezvoltarea de produse și servicii cu valoarea dăugată mare
  3. Finanțarea incubatoarelor IT în cel putin 5  centre universitare mari și susținerea accesului companiilor locale pe piața globală
  4. Stimularea dezvoltării bursei locale și listarea companiilor IT
  5. Alocarea de fonduri din resurse bugetare și europene pentru proiecte IT transparente, cu rezultate reale și funcționale

Puteți vizualiza aici prezentarea integrală susținută de Valerica Dragomir, director executiv ANIS în cadrul ediției de toamnă a conferinței Power L@unch de la Iași.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul