In batalia pe resurse umane de calitate, tot mai multe companii IT & Outsourcing se uita cu atentie la piata muncii din Republica Moldova. Unele companii au luat decizia sa deschida locatii in Chisinau (ex. Endava, AROBS etc.); in paralel, alte companii (mai ales din Iasi si Bucuresti) se focalizeaza pe atragerea de talente din Republica Moldova spre Romania.
Astfel specialistii IT de dincoace de Nistru pot constitui un debuseu pentru cererea crescanda din piata muncii din Romania. Asta si daca legislatia muncii poate fi imbunatatita astfel incat sa nu constituie o piedica in aceasta directive.
In urma unor discutii cu lideri de opinie regionali din industria IT si Outsourcing au rezultat cateva zone care pot duce la un acces mult mai facil la forta de munca din Republica Moldova: timpii de asteptare/procesare, recunoasterea diplomelor de studii din tarile non UE si optimizarea documentatiei necesare.
Timpi de asteptare / procesare
- Procesul e de foarte lunga durata (6-12 luni)
- Reducerea/optimizarea timpul de recunoastere al actelor de studii la Centrul de Recunoastere al Diplomelor (termenul e de 30 de zile de la depunerea dosarului, insa nu se respecta si poate dura si 3 luni)
- Reducerea timpului de obtinere al certificatului de atestare fiscala de la Finante din Bucuresti
Recunoasterea diplomelor de studii din R.Moldova / non UE
- Referitor la incadrarea pe scutire IT pentru impozit pe venit – este obligatoriu ca diplomele de studiu ale cetatenilor non UE sa fie recunoscute in sistemul romanesc de educatie – pe aceasta baza se poate face incadrarea pe IT (bineinteles cu respectarea conditiei ca diploma si implicit specializarea sa fie una din cele mentionate in Ordinul privind scutirea de impozit)
Documentatie necesara
- Ce ar putea face statul roman ca sa faciliteze incadrarea in munca a cetatenilor moldoveni: sa elimine din OPIS-ul pt obtinerea autorizatiei de munca a adeverintelor de autenticitate pt diplomele de Bacalaureat respectiv de licenta (acestea practic prelungesc depunerea dosarului de obtinere a autorizatiei de munca cu aproximativ 1 luna)
- Depinde foarte mult de perioada din an in care se aplica pentru autorizatie de munca (ex: daca se aplica la finalul anului risti sa fie deja utilizat contingentul aprobat de autorizatii si sa iti respinga cererea din acest motiv sau daca aplici la inceputul anului exista posibilitatea ca acest contingent sa nu fie inca aprobat)
- Nu exista posibilitatea sa reduce birocratia…ba din contra poti ajunge in situatia in care ti se solicita documente suplimentare care nici macar nu apar in OPIS, dar care ofiterii de la ORI le considera de maxima importanta in evaluarea dosarului (ex: doc. suplimentare care sa confirme experienta candidatului)
- Sansele ca autorizatia sa se aprobe sunt total reduse daca Adeverinta eliberata de AJOFM (document necesar la dosar) contine date despre someri aflati in evidenta care s-ar incadra pe postul vacant, dar care nu sunt potriviti pe specializarea solicitata (ex. tehnologie IT diferita).
Aceste propuneri vor fi inaintate domnului Liviu Dragnea, Vice-Premier in Guvernul Romaniei precum si doamnei Natalia Gherman, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, cu propunerea sa fie inclusa problema angajarii specialistilor IT ca unul din subiectele de baza in cadrul intrevedilor moldo-romane la nivel de ministri de externe, cit si in cadrul consiliului economic comun moldo-roman.
Update: Un articol pe aceasta tema a fost realizat si de Ziarul de Iasi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/it-istii-basarabeni-trec-prutul-cu-miile–88059.html