Intr-un articol recent de pe www.businesscover.ro, Razvan Zamfir evidentiaza faptul ca pe piata birourilor nu mai e suficient sa ai o cladire clasa A ca sa fie asigurat succesul de piata. Locatia accesibila si certificarea verde internationala au devenit conditii aproape eliminatorii.
Am retinut cateva aspecte, dar va invit sa cititi articolul in intregime pe http://www.businesscover.ro/piata-birourilor-a-fi-verde-si-langa-metrou-sau-a-nu-fi/
” …dezvoltatorii de birouri au tot interesul să investească în sustenabilitatea energetică a clădirilor pentru că astfel facturile se reduc, iar costurile viitorilor chiriași sunt mai mici, ceea ce e un element care vine să ajute negocierea. Apoi, majoritatea chiriașilor sunt mari companii, a căror guvernanță corporativă include și închiriarea de sedii care au certificare verde. E și mai ieftin, angajații au condiții mai bune de lucru și dă bine și la imagine.”
„Viitorul pe piața birourilor e clar îndreptat către imobile sustenabile din toate punctele de vedere. Și investițiile și tranzacțiile și finanțările se vor face ținând cont de certificările verzi, de investițiile în diminuarea amprentei de carbon, care dincolo de avantaje de imagine vine și cu avantaje de costuri.”
Aviz deci investitorilor / dezvoltatorilor de cladiri de birouri care inca mai ezita in a dezvolta cladiri verzi de birouri in orasele regionale de success din Romania. Clientii corporatisti fac deja tranzitia de la „nice-to-have” la „must-have” referitor la certificarea internationala ca si cladire verde de birouri. Administratiile locale din Cluj-Napoca (2012) si Timisoara (2014) au adoptat deja legislatii ce sprijina investitiile in cladiri verzi certificate dupa standardele internationale (LEED, BREEAM sau DGNB).
Reducerea impozitului pe clădirile verzi este o inițiativă susținută de RoGBC Moldova (www.rogbc.org) în vederea sprijinirii administrației locale în procesul de atragere a investițiilor în acest sector, creării de locuri de muncă verzi și a unui mediu construit de calitate superioară, recompensând clădirile verzi certificate la standarde ridicate care implementează în prezent cerințele directivelor europene pentru 2020.