De la modelul fabricii de soft la cel al centrului de cercetare-dezvoltare sau al serviciilor cu valoare adăugată mare

11391650_990112274341025_1011058460162851448_nJoi, 4 iunie, Varujan Pambuccian a participat ca speaker la doua evenimente desfășurate la Iasi. Varujan Pambuccian este deputat in Parlamentul României și membru al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor (www.pambuccian.ro). Atât evenimentul Power L(a)unch cât și conferința „Tehnologii Disruptive”  sunt organizate de Extind Management (www.danzaharia.biz) având ca parteneri Ness România, SCC România, Endava, Scoala Informala de IT si Tudor Office Center.

Evenimentul Power L(a)unch (editia a 8-a) este destinat liderilor de opinie din industria de IT & Outsourcing si din mediul universitar relevant. Au fost abordate teme cum ar fi perspective în industria IT si stimulente pentru dezvoltarea pe termen lung a industriei de IT & Outsourcing in Romania.

Conferința „Tehnologii Disruptive” este destinata tuturor celor interesați de industria IT & Outsourcing, studenților si masteranzilor de la Universitatea „Al.I.Cuza” si Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” din Iasi. Au fost  abordate  ca si teme cercetarea ca bază a dezvoltării României si cele patru tehnologii care vor schimba societatea umană.

Varujan Pambuccian, vorbind la aceasta conferință in cadrul comunității IT & Outsourcing din IAȘI: “Este nevoie să accelerăm tranziția de la modelul fabricii de soft la cel al centrului de cercetare-dezvoltare sau al serviciilor cu valoare adăugată mare.”

Potrivit lui Dan Zaharia, organizatorul acestui eveniment, industria de IT & Outsourcing angrenează in Iasi peste 7.000 de specialiști, putând crește in următorii 5-10 ani la peste 20.000 de angajați in Iasi. Companiile din IT & Outsourcing cu cei mai mulți angajați în Iași sunt: Xerox, Continental, SCC Services, VEO Worldwide, Endava, Ness, Centric, Amazon, GfK, Unicredit, Capgemini, Yonder, Atexis, Sonovision.

De altfel, recent la gala premiilor industriei de outsourcing Romanian Outsourcing Awards 2015, comunitatea din Iasi a fost rasplatită cu o serie de premii:

  • Facultatea de Informatică – premiul pentru cea mai buna colaborare intre mediul universitar si mediul de afaceri
  • Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor – premiul pentru cel mai bun program academic al anului
  • QODEMO premiul special pentru start-up

La sfârșitul celor doua evenimente, Varujan Pambuccian declara că “Am întâlnit la Iași numai oameni care știu despre ce vorbesc și care vorbesc direct, clar și inteligent despre subiectele care îi interesează. Am întâlnit o comunitate profesională închegată care știe să separe inteligent lucrurile care țin de competiție și îi separă de lucrurile care țin de profesie și de interesele comune și care îi unesc. Am întâlnit un loc cu o excepțională coerență între zona educațională și cea care ține de industrie, semn de mare maturitate și care asigură o dezvoltare predictibilă. Faptul că există o legătură construită în timp și cu cap între liceu, universitate, industrie și celelalte verticale industriale, face din Iași un ecosistem IT aproape unic în România

11393037_990112457674340_8380772847466630949_n

Companiile de IT trebuie să investească în cercetare, pentru că altfel riscăm să asistăm la un declin al industriei. România nu mai este competitivă din punct de vedere al costurilor cu forța de muncă, „salahoria” mutându-se în state din Africa sau America Latină, acolo unde populație tânără este numeroasă și bine pregătită, crede deputatul Varujan Pambuccian.

Referitor la sprijinul acordat industriei IT&Outsourcing, Varujan Pambuccian susține că „sunt lucruri pe care este bine să le păstrăm și să le extindem, cum ar fi neimpozitarea veniturilor specialiștilor din domeniu și PFA-urile cu normă de venit pentru programatorii freelanceri, dar este nevoie să accelerăm tranziția de la modelul fabricii de soft la cel al centrului de cercetare-dezvoltare sau al serviciilor cu valoare adăugată mare.”

„Cele mai multe firme din acest domeniu oferă servicii de outsourcing, o formă sofisticată de lohn, dar care nu aduce valoare adăugată. Astăzi, programatorul pregătit în facultate este muncitorul din fabrica de soft. Cred că facultatea nu trebuie să ofere pe piaţa muncii programatori, aceştia se pot forma încă din liceu. În universităţi trebuie să-i pregătim pe viitorii analişti, arhitecţi de soft. Totodată, avem nevoie de oameni care să vândă pe adevăratele pieţe produsele cu valoare adăugată, create de specialişti“, a punctat Varujan Pambuccian.

Astfel, industria de IT & Outsourcing din Romania are nevoie de oameni de marketing care sa poata sa faca marketing în America si vestul Europei, de oameni de vânzări si nu in ultimul rând de networking in piețele mari, inclusiv pentru start-up-uri.

Domnia sa spune că un accent mai mare trebuie pus pe învățământul preuniversitar, care ar trebui profund reformat: „Noi ar trebui să pregătim programatori în liceu și ingineri de software în facultate. Din punctul meu de vedere, un programator ar trebui să cunoască cel puțin două limbaje de programare și unul de ansamblare”, spune Pambuccian.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul