Birourile Thinslices din Iasi premiate la Regionala de Arhitectura 2015

Thinslices Miolk

În octombrie 2015, Ordinul Arhitecților din Iași a organizat un eveniment arhitectural de amploare MUST- ul de Arhitectura 2015, care a inclus și Regionala de Arhitectura a Moldovei RAM: proiectele de arhitectura realizate in ultimii doi ani in Moldova ( Iasi, Bacau Neamt, Regiunea Nord-Est, Dunarea de Jos), au fost supuse unei jurizări naționale.

Premiul pentru cel mai bun proiect de amenajare interioara din regiunea Moldovei a fost acordat proiectului MUZEUL ELEFANȚILOR, realizat de echipa de arhitecți MIOLK din Iasi. 

Logo_ThinslicesÎn anul 2014, Echipa Thinslices (www.thinslices.com), cucerită de această clădire, a avut viziunea unei vieți noi pentru palatul neoclasic: un spațiu de birouri fresh și neconventional pentru cei aproximativ 80 de IT-isti entuziaști.

Proiectul premiat aduce în prim-plan spațiul interior al clădirii monument din str. Vasile Alecsandri nr.3. Construită de tatăl scriitorului Vasile Alecsandri în preajma anului 1830, dupa o istorie cu diverși locatari (de la familii ilustre la instituții ale statului) din 1975 clădirea devine Muzeu al Teatrului ca omagiu adus părintelui dramaturgiei moderne române. Hotărârea de retrocedare către familia ultimului proprietar din perioada interbelică reprezintă un prilej de renovare a spațiilor interioare care deja se aflau în stare accentuată de degradare.

În dialogul cu MIOLK, principala cerință a beneficiarilor a fost surprinderea atmosferei de muzeu, într-un spaţiu de lucru contemporan şi unic: o nouă casă pentru echipa de elefanți (membrii echipei Thinslices se autointitulează „elefanți”). O altă cerinţă importantă a fost legată de obținerea unor spații de lucru ușor de ordonat și întreținut, dar confortabile, flexibile și interactive în același timp.

Direcția strategică a constat în transformarea limitărilor clădirii în cele mai puternice componente ale proiectului, prin acțiuni minim invazive față de aceasta : obținerea unității într-o varietate de tipuri de spații și funcțiuni, o iluminare corectă într-o clădire finisată în care trebuiau duse cabluri electrice la vedere, holurile centrale spații foarte mari ușor de pierdut ca spațiu util.

Pornind de la ideea că rigiditatea oferă o deschidere mai mare spre flexibilitate , echipa de arhitecți a arătat că designul spectaculos se poate face cu mijloace simple. S-au folosit cârlige, cabluri colorate, suporturi de tacâmuri, sfoară de rufe. Traseul muzeal este susținut de două elemente majore: corpurile de iluminat (ansambluri ce devin totem pentru fiecare încăpere) și zonele de expunere a obiectelor personale ( griduri în care se pot agăța schiţe, desene, tricouri, mănuși de box etc).

Rezultatul a fost bucuria asumării spaţiului acestui nou muzeu prin joc . Acesta te încurajează să apeşi, să tragi, să glisezi, să prinzi, să întinzi, să muţi, să desparţi şi să uneşti elementele unui peisaj adaptabil şi versatil . Un traseu deschis, scenografic, experiente noi, posibilitatea interactiunii cu obiecte si informatie, compun un alt fel de muzeu ce vorbeste, de fapt, despre valorile beneficiarilor: respectul față de istorie și patrimoniu, inovația, creativitatea, spiritul ludic.

Miolk_Logo_ForScreen_RGBMIOLK (www.miolk.ro) este o echipă de arhitecti, tânără și ambițioasă, care își dorește să arate că se poate face arhitectură la nivel european în Iași, în Moldova.

Membrii echipei MIOLK au experiența de lucru în birouri din Varșovia, Rotterdam, Berlin, Londra,Madrid, București și de colaborare cu S.U.A.

 foto: Sebastian Țiplea

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul