comunicat de presa Business Days – editia Iasi (29-30 iunie)
Unul din trei antreprenori din regiunea Moldova consideră că eșecul unei afaceri este o barieră în calea pornirii uneia noi, arată cel mai recent studiu Business Days, despre nevoile, problemele și provocările mediului de afaceri din estul țării. Tot 30% din antreprenori consideră că birocrația este cea mai importantă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri din Moldova. În cazul provocărilor pe care trebuie să le înfrunte antreprenorii din această regiune, aceștia menționează lipsa infrastructurii de transport și logistice, lipsa unei educații de business formale și informale de calitate sau chiar zelul și inechitatea organelor de control ale statului. Studiul a fost elaborat in perioada aprilie-mai 2016 pe un esantion de 200 de antreprenori si manageri din zona de est a tarii.
Eșecul este perceput ca o barieră pentru următoarele afaceri, cred 33% din oamenii de afaceri și managerii care au participat la sondajul Business Days. Unul din patru respondenți (26,1%) au afirmat că eșecul este un prilej pentru învățare iar unul din cinci (19%) dintre respondenți a afirmat că eșecul indică lipsa calităților necesare pentru a deveni un antreprenor de succes. Reducerea birocrației, simplificarea legislației și a Codului Fiscal reprezintă măsurile cu cel mai mare impact favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, consideră unul din trei respondenți la studiul Business Days. A doua măsură considerată ca fiind de natură să stimuleze economia locală este reducerea taxelor și acordarea de facilități fiscale (23% din respondenți). A treia măsură importantă este, în opinia a 12,7% din respondenți, creșterea nivelului de educație antreprenorială a oamenilor de afaceri din Moldova.
În cazul provocărilor la adresa antreprenorilor din această regiune, cele mai importante sunt lipsa infrastructurii de transport și logistice (56% din respondenți), lipsa unei culturi antreprenoriale sănătoase în România, lipsa unei educații de business formale și informale de calitate (considerată ca o provocare medie de către 27% dintre respondenți) sau chiar zelul si injustețea organelor de control ale statului (considerată ca o provocare mare de către 28,9% dintre respondenți).
„Oamenii de afaceri din Moldova se confruntă cu probleme asupra cărora au o influență limitată, precum starea infrastructurii, dar și cu probleme care pot fi corectate mult mai ușor, precum educația de business primită de la antreprenori cu experiență. Ca platformă dedicată antreprenorialului, Business Days pune în legătură oameni de afaceri din cele mai diferite domenii de activitate. Participanții la evenimentele noastre pot astfel afla <<direct de la sursă>> cum pot păstra cei mai buni angajați, cum pot găsi noi parteneri de afaceri sau cum pot își raționalizeze costurile”, a declarat Laszlo Pacso, fondator și coordonator Business Days.
În perioada 29 – 30 iunie va avea loc Iași Business Days 2016 editie care reuneste peste 1000 de antreprenori si manageri din zona de est a Romaniei, dar si din zona transfrontaliera Chisinau, Ucraina . Evenimentul este dedicat în egală măsură antreprenorilor si managerilor cu experiență, dar si celor la început de drum. Înscrierile la Iași Business Days 2016 au început pe 31 mai , iar până în data de 15 iunie este perioada early-bird, cu 15% reducere la toate tipurile de acces. Evenimentul va avea loc la Congress Hall din cadrul Palas Iași.