Dezvoltarea sustenabila devine un concept care nu doar capteaza din ce in ce mai mult interesul dezvoltatorilor si constructorilor, ci mai ales devine o necesitate reala pentru Romania. De aceea, este important sa intelegem provocarile si mai ales oportunitatile pe care le poate genera o dezvoltare atenta si pe termen lung pentru Romania.
Saptamana aceasta, Ambasada Belgiei la Bucuresti a organizat un eveniment dedicat acestui subiect la care au participat leaderi din sectoarele privat, non-guvernamental si guvernamental, pentru a dezbate impreuna viitorul dezvoltarii sustenabile pe piata locala.
Oana Stamatin, Senior Associate, LEED AP BD+C, la Colliers International Romania, a adus in discutie avantajele cladirilor verzi, cu certificari LEED, pentru dezvoltarea cartierelor (LEED Neighborhood Development) si modul in care pot influenta si contribui la sustenabilitatea Romaniei.
Pe scurt, certificatul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este un sistem de evaluare pentru design, constructii, administrare si mentenanta a cladirilor verzi, case si cartiere. Desi de origine americana, certificatul LEED a fost adaptat si pentru piata europeana, inclusiv pentru Romania.
LEED transforma modul in care sunt proiectate, construite si administrate cladirile, generand economii importante, prin consumul redus de energie, apa, caldura. La nivel global, organizatiile folosesc LEED pentru a creste eficienta cladirilor lor, reusind sa economiseasca resurse pe care le pot directiona astfel in alte scopuri, cum ar fi extinderea afacerii sau alte investitii.
Solutiile ‘verzi’ pot fi implementate atat pentru cladirile noi, cat si pentru cele vechi. Intr-adevar, dezvoltarea unei cladiri inca de la inceput ca imobil cu certificare verde se va realiza cu mai putine costuri, insa nici transformarea unei cladiri existente intr-una verde nu este imposibila.
Este foarte important sa evidentiezi corect contextul cladirii si sa ai in vedere caracteristicile specifice ale acesteia. Dezvoltarea cartierelor certificate LEED inseamna: Smart growth, New Urbanism si Green Buildings, o serie de criterii care ii ajuta pe dezvoltatori sa construiasca cladiri sustenabile.
Comunicat Colliers Romania