Editorial scris de Dan Radu, editor PINmagazine
În ziua de 25 aprilie va avea loc a treia ediție a Premiilor industriei regionale de IT&O PIN 2018 Forum & Awards Gala, o ediție mai specială pentru că se focusează pe Republica Moldova, cu dezbateri, nominalizări și premii pentru acea zonă.
Este un teritoriu la care ar trebui să fim ceva mai atenți pentru că, spre deosebire de România, care pare că își schimbă atitudinea față de industria new-tech, și-a propus să implementeze într-un ritm foarte susținut politici guvernamentale suport, pe o paletă largă, pentru industria tehnologiilor.
Au lansat un parc tehnologic online, o inițiativă pe care ei o consideră unică, care a adunat deja peste 150 de firme IT, atrase de avantajul unei cote unice de impozitare (7% pe venitul total) și cota zero la TVA la achiziția de hardware și software.
La întâlnirea regională pe tema spațiilor de co-working organizată la Fab Lab Iasi, din Republica Moldova a participat cu o echipă numeroasă, reprezentând peste 10 inițiative de acest tip.
Încă din 2015, serviciile publice ale administrației Moldovei au fost digitalizate de un ministru foarte dedicat și competent, Stela Mocan, aflată acum în echipa Băncii Mondiale, în departamentul de promovare a tehnologiei blockchain. Actualul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, este fostul Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, așa că există un tip clar de consens și un plan în desfășurare de aplicare coerentă a unei legislații care să încurajeze dezvoltarea IT.
In condițiile in care Iașul a fost declarat „Emerging City of the Year CEE (ex-Poland)” la CEE Outsourcing Awards 2018 la Varșovia, este normală asumarea de către comunitatea noastră a unui rol de promovare regional a orașelor in ascensiune din România de Nord-Est (ex. Bacău, Galați, Suceava, Piatra-Neamț) și R. Moldova (ex. Chișinău, Cahul, Bălți).
În acest număr al revistei, un alt basarabean, Ion Sturza, fost prim-ministru în Republica Moldova și acum proprietarul unui fond de investiții în tehnologie (Fribourg Capital) ce operează în România și dezvoltatorul inimii tehnologice a Transilvaniei – Liberty Technology Park Cluj, cu acceleratorul de business Spherik Accelerator, face o predicție ce ar trebui să pună multe lume pe gânduri – într-un viitor foarte apropiat, multe dintre joburile actuale din IT vor dispărea sub asaltul automatizării codingului și Inteligenței Artificiale. Orizontul deep-tech va avea nevoie de alt tip de specialiști, mulți dintre ei matematicieni de elită.
Tot în acest număr, fără să ne fi propus, un alt succes basarabean – startup-ul Planable, o platformă de organizare a contentului social-media, primul startup românesc ce a ajuns la un mare accelerator, Techstars London, și care are în față un orizont extrem de luminos.
E limpede că se întâmplă ceva acolo și că, deși Ion Sturza crede că sunt mult în spate, cam cu 5 ani în urma Iașului, de exemplu, PINmagazine și-a propus să ofere domeniului tehnologic din Republica Moldova o atenție specială. Să nu pățim ca în gluma cu coșmarul calculatorului, care visa 0101010101… și deodată 2.