Articol publicat de Diego Ciobotaru in Ziarul de Iasi.
Circa 16.400 de salariaţi lucrează astăzi în industria IT & Outsourcing din Iasi, in crestere cu circa 30% fata de perioada anterioara, potrivit unei analize realizate de „Ziarul de Iaşi“ în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie, Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza“, PINmagazine.ro şi companiile Extind, Wiron şi Train2Perform.
În condiţiile în care universităţile nu au reuşit să crească cifra de şcolarizare, fluxul de noi angajaţi este alimentat de iniţiative de reconversie profesională cum ar fi Şcoala Informală de IT. De asemenea, asistăm la o creştere a conferinţelor pe tehnologii moderne care cresc notorietatea oraşului în rândul specialiştilor din domeniul IT şi Outsourcing, dar şi în rândul tinerilor din regiune care sunt în proces de alegere a viitoarei cariere.
Această creştere robustă a numărului de angajaţi în industria IT şi Outsourcing pune multă presiune pe dezvoltatorii actuali de clădiri de birouri din Iaşi şi va genera interes pentru fonduri de investiţii externe. Deja clădirile moderne de birouri se află într-o zonă periculoasă, cu un grad de ocupare de 98-100%, spre exemplu United Business Center – Palas, Tester Park, Şandru Office sau Moldova Center.
Marile companii IT nu mai acceptă un standard de tip «merge şi aşa» pentru a lua în calcul relocări sau deschideri de noi locaţii. Vor fi atractive doar clădirile de birouri proiectate după standarde internaţionale de clădiri verzi, cu un mix de funcţiuni la parter – restaurant, after-school, sală de fitnes etc. – plus dotările normale pentru clasa A de birouri: suprafaţă de minimum 1.000 de metri pătraţi pe nivel, podea tehnologică înălţată, sistem HVAC cu aport aer proaspăt, generator şi alte alternative de alimentare cu energie electrică, locuri de parcare suficiente.
Conform hartii realizate de catre echipa #PINMaps, in Iasi exista 4 spatii de co-working existente, iar, in plus, in aceasta toamna se va inaugura un spatiu modern afiliat FAB LAB, o rețea globală de laboratoare create cu scopul facilitării inovației si a fabricației digitale. Pe baza unui concept realizat de echipa de arhitecti Miolk, spațiul polivalent #FabLabIasi va oferi pe o suprafață de peste 700 mp scenarii de folosire flexibilă (zone de demonstrații / concursuri, co-working, makerspace, săli de cursuri și video / conferințe, birouri dedicate) și va funcționa ca o platformă independentă adresată comunității tehnice din Iași.