Lansarea primei hărți de business a IAȘULUI – PIN MAP IAȘI

DSC01712

După un efort de echipă de peste jumătate de an, suntem în măsură să lansăm prima hartă de birouri a Iașului – PIN Map Iasi (www.pinmapiasi.ro), în cadrul unei conferințe de presă găzduită de Aeroportul Iași.

Tipărită în 3.000 de exemplare, harta PIN Map Iasi va fi distribuită la principalele clădiri de birouri din Iași, în hoteluri de prestigiu, în spații de co-working, la agenții de turism corporate, în cadrul unor conferințe de specialitate pentru industria IT & Outsourcing, alături de revista #PINmagazine, la Universitatea „Al.I.Cuza” și Universitatea Tehnică „Gh.Asachi”, la Aeroportul Iasi, la Consiliul Județean Iași, Primăria Iași și clusterul ITC Euronest.

PIN Map Iași este prima harta a birourilor moderne din Iași care conține și inițiativele care contează pentru industria IT & Outsourcing (aeroport, start-up hub-uri, săli de conferința, stații de încărcare mașini electrice) precum și locații ale viitoarelor proiecte de clădiri verzi de birouri.

Dan Zaharia, Senior Consultant Extind: „Am incercat sa fim cat mai pragmatici si am inclus in aceasta harta peste 300 de obiecte geografice – cladiri de birouri functionale si proiectele office anuntate, parcurile industriale si tehnologice, hub-urile, centrele de conferinta, universitatile, centrele culturale, firmele principale de IT&Outsourcing, statiile de incarcare ale vehicolelor electrice si cladirile emblematice ale Iasului. Harta va fi un fel de pasaport al orasului nostru, cu care ne putem prezenta in fata oricarul investitor sau actionar, mandri ca avem un oras cu potential insemnat de dezvoltare. Dorim sa fim un exemplu pentru alte orase din Europa Centrala si de Est”.

Iaşul a depăşit faza în care o cartografiere a clădirilor de birouri reprezintă un simplu moft, un demers mimetic care să ne poziţioneze în rândul acelor oraşe ce au un astfel de instrument la îndemână. Numărul mare al clădirilor de birouri inventariate, multe dintre ele inca anonime şi de talie redusă, modelul repartiţiei lor spaţiale, care tinde să devină unul complex, prin apariţia unor nuclee secundare localizate spre periferia aglomeraţiei urbane, reprezintă motivele principale care fac din PIN Map un demers cartografic necesar pentru Iaşi – singurul oraş secundar al României care are de acum un produs cartografic de o asemenea amploare.

Peste 100 de clădiri de birouri funcţionale şi proiectele office anunţate, parcurile industriale şi tehnologice, hub-urile, centrele de conferinţă, universităţile, centrele culturale ale ţărilor europene sau extra-europene şi centrele de învăţare ale limbilor străine, marile magazine, firmele principale de IT&Outsourcing, staţiile de încărcare ale vehicolelor electrice şi clădirile emblematice ale Iaşului – în total peste 300 de obiecte geografice – sunt reprezentate în cartografiile propuse de PIN Map Iaşi.

Acest produs nu reprezintă doar o colecţie de hărţi de reperaj, care rămâne totuşi funcţia principală a PIN  Map – ca instrument necesar oamenilor de afaceri şi autorităţilor, ci şi un material de reflecţie asupra dezvoltării noilor industrii şi a evoluţilor urbanistice şi funcţionale ale Iaşului în perioada imediată.

2017 este un an în care vom asista la creșterea interesului investitorilor față de piața de birouri din orașele secundare de succes, care încep să aibă masă critică ca şi stoc total de birouri.

Pe fondul creșterii de angajați din companiile existente (ex. Continental, Arcadis, Amazon, Fortech, ISSCO) și al presiunii puse de noii veniți (ex. CRF Health, Preh Romania, 3Pillar, Autoliv), asistăm la scăderea ratei de neocupare a clădirilor de birouri într-o zonă de alarmă. Există o serie de clădiri care pot asigura debușeul pentru această cerere de birouri, dar datorită dimensiunii și/sau localizării reprezintă soluții doar pe termen mediu si scurt.

În Iași, avem anunțate noi clădiri de birouri din partea principalilor investitori locali, Iulius Group și Tester Grup, și al companiilor existente, precum Continental. Aceste noi investiții și multe alte puncte de interes relevante sunt cuprinse în PIN Map Iaşi, noua hartă de birouri a orașului nostru.

Pe acest fond de dezvoltare a pieței de birouri din Iaşi în care s-a depășit pragul de 235.000 de metri pătraţi a stocului total de birouri, este esenţial ca autorităţile locale să poziţioneze Iaşul ca oraş verde prin adoptarea de stimulente fiscale şi non-fiscale pentru certificarea noilor clădiri drept clădiri verzi încă din faza de proiect, ceea ce va duce la o dezvoltare durabilă a pieţei imobiliare locale.

De asemenea, un catalizator al acestei dezvoltari este Aeroportul Internațional Iași care estimează un trafic de aproape 1.200.000 de pasageri până la finalul lui 2017, fără a lua în calcul noile curse anunțate, ci doar creșterea frecvențelor pentru anumite rute existente, foarte solicitate. În prezent, sunt 264 zboruri săptămânale pe Aeroportul Iași (www.aeroport.ro).

Odată cu evoluția aeroportului, mediul de afaceri ieșean a început să se dezmorțească și să își stabilească orizonturi înalte, cei care lucrează în acest domeniu de a călători mai ușor afară. În plus, conectivitatea cu centre economice puternice în Europa (Munchen, Koln, Bruxelles, Madrid, Glasgow) creează oportunitatea ca un numar tot mai mare de investitori străini să vină să își dezvolte afacerile în zona noastră. De asemenea, legăturile interne cu București, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea sunt ca o gură de oxigen pentru mediul de business și cei care lucrează în companiile IT. Firmele de profil din aceste orașe sunt interesate să își deschidă puncte de lucru in Iași, iar astfel de solicitări au ajuns la noi încă din 2012. Efectele dezvoltării Aeroportului Iași în piața locală sunt cuantificabile – există, de pildă, conexiuni între evoluția aeroportului și creșterea profitului la o parte din firmele din Iași. Un element important îl regăsim inclusiv în zona de interes pentru spațiile de birouri din Iași – în 2015, spre exemplu, cererea de închiriere pentru spațiile de birouri a crescut cu 60% față de 2014 și de șapte ori față de 2012. Evident, efectele dezvoltării Aeroportului Iași se vor simți și în anii urmatori, doar anul acesta vom depăși un milion de pasageri, dar și odată cu implementarea noului plan de dezvoltare care va include și realizarea infrastructurii cargo, proiect ce va mobiliza industria locală și va dinamiza activitatea mediulului de business in Iași. De asemenea, proiectul Aerostar Bacau, care se află în topul producătorilor mondiali de aviație, va avea un impact pozitiv asupra economiei locale și va atrage investitori străini în regiune”, spun reprezentanții Aeroportului Internațional Iași.

Harta a fost realizată de către echipa formată din Dan Zaharia (EXTIND), Adrian Mironescu (WIRON) și lector. dr. George Țurcănașu de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași.

Articol integral si alte declaratii aici.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul