Articol publicat si preluat integral de pe www.clasabusiness.ro
Acum câteva săptămâni am observat că o firma de IT oferea pe un site de recrutare printre alte beneficii “meal tickets and exotic fruits”. O altă firmă de catering iși face un titlu de glorie din faptul că oferă biscuiți cu semințe de cânepă și alte gustări bio către firme de elită din sectorul IT.
Săptămâna aceasta am auzit că există într-un contract colectiv de muncă obligativitatea organizării lunare de către companie a unei zile a fructelor și că respectivii angajați fac presiuni să se organizeze săptămânal astfel de zile exotice. Sau de un contract de angajare, prin care angajatului i se garantează schimbarea scaunului de la birou de două ori pe an. Mă mir că nu a solicitat și masaj zilnic la birou, dacă scaunul nu era deja prevăzut cu așa ceva. Și cred am spus destul…
Am reușit să fac o paralelă la o diferență de nici un an între două articole din revista BIZ ce tratau pachetele de beneficii oferite în industria IT si Outsourcing
- Articol Revista BIZ – 2013: Am identificat 5 mari direcții ale programelor de incentivare: creșterea performanței (bonusuri, programe de talent management), dezvoltarea personală a angajaților (sustinerea financiară a certificărilor tehnice, traininguri pe abilități tehnice sau personale, programe de knowledge sharing), confortul la birou (sală de relaxare, bibliotecă, masaj, fructe proaspete), atmosfera (organizarea unor competitii interne, participarea la competiții sportive, team buildinguri cu firma sau pe echipe, petreceri, Special Friday) și viata personala (evenimente și workshopuri pentru familie, petreceri pentru copii, workshopuri de nutriție, implicarea în proiecte sociale).
- Articol Revista BIZ- 2014: Dacă în anii trecuți bonusurile, teambuilding-urile și sălile de relaxare pentru angajați dădeau semnalul diferențierii IT-ului față de celelalte industrii din țară, astăzi majoritatea companiilor oferă astfel de beneficii by default.
Pe finalul lui 2014, industria de IT & Outsourcing din Iași a făcut un duș rece în momentul în care circa 100 de angajați din patru firme au fost concediați, una din firme închizându-și operațiunile din România. Poate fenomenul a fost mai puțin mediatizat, întrucât aproape toți cei disponibilizați au fost absorbiți de cererea din piața muncii într-un orizont de câteva săptămâni, dar dincolo de un debușeu pentru firmele rămase, cred că ar trebui să le dea multora de gândit. Până la urma nu suntem decât o linie in bugetul unei mari corporații…
Oare ce ar mai putea contine un Articol din Revista BIZ in 2015? Poate o intoarcere la productivitate, la stabilitatea locului de muncă, la proiecte provocatoare, la creșterea competențelor, la bun simț…