Amplasată pe spaţiul fostei grădini a Curţi Domneşti, pe atunci în stil oriental, actuala grădină păstrează elemente din timpul amenajărilor făcute de Vasile Lupu, cum ar fi lacul circular şi un ponton închis cu foişor pe locul havuzului din Evul Mediu.
Axul central al parcului a fost special gândit pentru a crea o splendidă belvedere Palatului Culturii. Astfel, pentru prima oară, latura sudică a edificiului va fi pusă în valoare prin vegetaţie în trepte, oglinzi şi căderi de apă. Scările de pe versant, care conduc vizitatorii spre Palatul Culturii, sunt bordate cu balustrade monumentale, din piatră, pentru a completa arhitectura clădirii simbol.
Peisajul grădinii va fi completat de fântâni arteziene, piaţete înierbate, spaţii largi de promenadă şi de relaxare. Aproximativ 30.000 de arbuşti şi 500 de copaci, toţi aclimatizaţi, compun un veritabil „plămân verde” pentru întregul areal Palas, dar şi pentru vecinătăţi.
Arborii şi arbuştii au fost special aleşi pentru a crea, în toate componentele grădinii Palas, un spectacol vizual cromatic în cele patru anotimpuri. O bună parte dintre aceştia reprezintă o premieră nu doar pentru Iaşi, ci pentru regiunea de nord-est, precum Hamamelis, Metasequoia, Liquidambar (sau arborele de gumă), Oxydendron, Davidia şi Parotia. Alţi copaci de mari înălţimi sunt castanii, pinii negri austrieci, teii, stejarii roşii, fagii, salcâmii japonezi, carpenii, tisa, brazii, sălciile aurii. Cei cu alură medie sunt arţari de diferite culori, Ginkgo Biloba (dispuşi pe o întreagă alee), molid argintiu, magnolii, peri ornamentali, precum şi stejari piramidali. Printre speciile de arbuşti se numără Berberis, călini, lilieci, mahoni, pini pitici, ienuperi şi Cornus. La baza arborilor şi chiar a arbuştilor, dar şi pe spaţii vaste, vor fi plantate flori precum azalee, hortensii, trandafiri, narcise şi crini.
Şi spaţiile dintre clădirile ansamblului urbanistic Palas vor fi decorate cu jardiniere de mari dimensiuni şi locuri de odină, iar unele clădiri vor avea acoperişuri cu vegetaţie.