În decembrie 2015 lansam prima stație de încărcare mașini electrice din regiune. Am avut șansa sa pot angrena in proiect o serie de parteneri ce prețuiesc dezvoltarea durabilă.
A urmat un weekend electric în 2016. Pentru familia mea (doi adulți, doi copii) dimensiunile mașinii electrice au fost suficiente. Cu o poziție înaltă de condus, eu am încăput confortabil în spatele scaunului șoferului reglat pentru mine, la cei aproape 2 metri ai mei.
Între timp au mai apărut o serie de stații de încărcare în Iași, dar nu am avut ocazia să le testez. În contextul în care pe harta de business a orașului PIN Map Iasi am decis să apară și stațiile de încărcare mașini electrice, mare mi-a fost surpriza să văd pe PlugShare că avem deja 6 stații publice active + 1 stație de teste la Continental + 1 statie de service la Casa Auto Iasi.
Așa că alături de BMW Apan Motors, PIN Map Iasi și RoGBC Moldova am decis să fac un tur al stațiilor de încărcare mașini electrice din Iași.
KAUFLAND Alexandru cel Bun
Am luat in drive-test un BMW i3 marți dimineața (dotat cu un cablu Type2 – Type2 pe lângă cel standard Type2 – 22oV) și am plecat direct la cumpărături la Kaufland Alexandru cel Bun (str. Pavlov 14) și acolo, surpriză, un Citroen Zero era conectat deja la stație. Pe celălalt loc rezervat pentru mașini electrice era parcat nonșalant un Passat diesel.
Această stație este parte din rețeaua Renovatio E-Charge, care a ajuns a ajuns la un total de 21 de stații în 17 puncte de încărcare, dintre care 4 stații de încărcare rapidă de 50/20kW care încarcă 0-80% din capacitatea bateriei în aproximativ 30 de minute (Sibiu, București, Ploiești, Timișoara) si 17 stații în regim de încărcare normal, AC 22kW (inclusiv cea de la Iași). Stațiile sunt puse gratuit la dispoziția publicului larg în parcări ale hypermarketurilor, mall-uri, ansambluri rezidențiale, sau hoteluri.
Am profitat de timp să îmi fac un card e-charge la biroul de informații de la Kaufland, unde in 5 minute am intrat în posesia cardului si imediat am sunat la numarul de telefon din plic pentru a-l activa. Am aflat astfel că în 2017, alimentarea la rețeaua Renovatio rămâne gratuită, urmând ca ulterior să fie percepute niște tarife minimale.
Întrucât Citroen-ul nu finalizase alimentarea, am hotărât să mă întorc a doua zi.
ROMSTAL Iasi
Următoarea oprire a fost la magazinul Romstal de pe str. Pantelimon Halipa 7, unde am aflat că eram prima mașină electrică care folosea stația de încărcare. Angajații Romstal mi-au sărit imediat în ajutor. Se pare că era nevoie de activarea unor siguranțe din tablou pentru activarea alimentării.
Stația este Keba Charger 380V/32A și e disponibilă în timpul orarului de funcționare a magazinului (duminică e închis).Fascinant e faptul că unul din angajați vorbea cu mândrie de faptul că fondatorul Romstal este un susținător al expansiunii rețelei de stații de încărcare mașini electrice, fiind posesorul unei Tesla. Alimentarea a fost gratuită.
ACASĂ
La sfârșitul zilei am parcat mașina în curte și am alimentat mașina la 220V cu ajutorul prelungitorului complet derulat de la mașina de tuns iarba. Pe bord îmi afișa că a doua zi la 6 dimineața voi avea încărcarea completă. Iată un avantaj să ajungi devreme acasă lângă familie.
A doua zi dimineață am testat pe drum spre școală accelerația liniară, cei 170 CP în condițiile unui consum mediu de 20 kWh / 100 km și opțiunea de active cruise control de la BMW i3.
TUDOR CENTER
Am plecat spre Tudor Center (str. Ciurchi 126-128) să verific cum funcționează prima stație de încărcare mașini electrice. Acolo E-Motion Electric a montat un Wall Box (Type 2 Plug – 22 kW)– 1 x 11 kW (400 Vac, 16A) + 1 x 3,7 kW (230 Vac, 16A).
Am găsit locul de parcare liber, am băut un espresso cu Claudiu timp în care mașina se încărca nestingherită. Pe perioada încărcării, cablul se blochează astfel încât să nu poată fi detașat de la nici unul din capete, adică nimeni nu poate ”împrumuta” cablul tău cât tu nu ești lângă mașină.
SCOALA INFORMALA DE IT
La birou, am găsit o soluție informală de alimentare tot cu un prelungitor de la o priză de 220V de la recepția clădirii. Astfel încât la sfârșitul programului aveam deja plinul făcut.
Pe drum spre casă am observat în parcarea mall-ului Palas că există locuri rezervate pentru mașini hibride și electrice.
ȘANDRU OFFICE
Din martie 2017, o nouă clădire de birouri are pe sos. Nationala nr.31 stație de încărcare mașini electrice. Costurile au fost suportate de PREH Romania, o companie IT nou mutata din SANDRU Office, companie care realizează printre altele și software pentru managementul bateriilor auto electrice. Astfel si cu sprijinul APAN Motors, aici este instalată BMW i Wallbox, o stație de încărcare pentru mașini electrice și plug-in hibride.
BMW APAN Motors
Joi dimineața mi-am băut cafeaua la 7am Coffee to Go (da, chiar si șoferii de mașini electrice au nevoie de cafea), am găsit liber la Kaufland și am alimentat de probă urmând o procedură simplă (apropii cardul, cuplezi cablul, alimentezi gratuit, apropii cardul la sfârșit, decuplezi, alimentarea se înregistrează automat in My Account de pe www.e-charge.ro, pornești la drum).
Pe drumul de retur spre showroomul BMW APAN Motors Iasi (sos. Păcurari 189) am încercat la o viteză mai mare mașina electrică care funcționează fundamental diferit, liniar, silențios, însă fără a răpi din plăcerea condusului, senzații diferite de un model cu ardere internă, tradițional.
BRAS RENAULT
După ce au adus modelul Renault ZOE și cei de la Bras, concesionar Renault au acordat acces public la stația de încărcare mașini electrice Schneider EV Link 22 kW din cadrul showroom-ului lor. Doar trebuie să fie mai bine semnalizată, astfel încât să nu o confunzi cu un tablou electric obișnuit.
CONCLUZII ?
Am alimentat gratuit peste tot (în afară de acasă), iar rețeaua de alimentare continuă să crească. După cum preconizam încă din 2016, majoritatea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice sunt fără costuri, astfel încât cel puțin pe termen mediu vom putea circula gratuit in orașe, acolo unde clădirile verzi de birouri, hotelurile și sălile de conferințe, parcările amenajate, complexele rezidențiale si galeriile comerciale se vor întrece în a oferi o astfel de facilitate pentru fidelizarea clienților.
Costul mașinilor electrice / plug-in hibride continuă să scadă, autonomia crește (BMW i3 modelul 2017/2018 va avea 250-300 km autonomie față de modelul din 2016 care are 130-160 km în regim pur electric). În România e în vigoare un act normativ potrivit căruia persoanele care doresc să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia de un tichet de 20.000 de lei şi de eco-bonusuri, ajungând la un total de aproximativ 5.000 de euro.
Conform unui articol din Business Magazin, in 2016 s-au vândut 167 de mașini electrice: BMW, Mercedes Benz, Mitsubishi, Volvo, Renault, Tesla, Porsche, Audi, numai in decembrie 2016 fiind achiziționate 47 de astfel de modele.
La mai puțin la 70 km de Iași, Ovidiu Teofănescu și echipa BizzOnWheels a creat o nouă linie de biciclete electrice numite BizzEBikes cu preturi pornind de la 1.000 euro + TVA. Treptat începem să ne obișnuim să încărcăm mijloacele de transport.
Nu pot decât să rămân optimist pentru această direcție, mai ales în contextul în care IASUL se dorește poziționat ca oraș verde. 🙂