V-O-L-U-M scenarii evolutie criza

Am citit in revista Money un articol de Daniel Apostol (Slabiciunea socialismului corporatist), in care se specula despre CUM se va redresa economia mondiala
– scenariul optimist („V”): dupa o cadere abrupta, se atinge un punct minim, dupa care urmeaza o panta de redresare rapida
– scenariul moderat („U”): dupa punctul de minim urmeaza o perioada de reaprindere a motoarelor si abia dupa aceea vine redresarea.
Dar ce ne facem daca pentru Romania va fi valabil scenariul pesimist „L”, in care dupa punctul critic de minim urmeaza o redresare plapanda, de depresiune economica de durata? Aveti alaturi un grafic luat de pe blogul unui prieten, care trateaza si natura psihologica a unei crize cu treceri rapide de la euforie la depresie.
Ar mai fi un scenariu de tip „M”, care il putem vedea si in Romania, daca e sa ne luam dupa euforia comunicatelor guvernamentale: luna aprilie a fost luna cu cele mai mari incasari bugetare (oare au uitat ca acum se aduna o serie de impozite trimestriale de la microintreprinderi?), somajul e relativ constanta (dar in acelasi timp se preconizeaza inca 500,000 de someri noi pana la sf. anului, ceea ce inseamna o dublare fata de inceputul lui 2009).
Un partener de afaceri din Galati cu care discutam zilele trecute, imi spunea ca scenariul „L” are si o varianta de cosmar => scenariul „O”, in care rataciti fiind in tranzitia capitalista batem pasul pe loc si nu invatam din greselile trecutului.
Cert e ca apogeul crizei e inca in fata (multi cred ca daca trecem de vara, o sa trecem si de criza, dar poate ca e cam empirica aceasta abordare).

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul