Imi permit sa preiau integral pe blog mesajul transmis de domnul Varujan Pambuccian despre participarea la Iasi in aceasta săptămână la evenimentul Power L(a)unch si conferinta „Tehnologii Disruptive”.
Mie personal mi se pare un mesaj cuprinzător și profund despre comunitatea noastra, care ne onorează și ne obligă în același timp să accelerăm inițiativele comune dintre mediul universitar si mediul de afaceri din Iași și din regiunea Moldovei.
Scriu abia acum câteva rânduri coerente despre întâlnirea cu comunitatea IT din Iași.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire: domnului Dan Zaharia și echipei de voluntari cu care a lucrat, sponsorilor care au făcut posibilă derularea evenimentului și, mai ales, celor care au participat la el dându-i viață. Pentru că a fost un eveniment viu, cu discuții adevărate despre subiecte adevărate.
Am întâlnit la Iași numai oameni care știu despre ce vorbesc și care vorbesc direct, clar și inteligent despre subiectele care îi interesează. Am întâlnit o comunitate profesională închegată care știe să separe inteligent lucrurile care țin de competiție și îi separă de lucrurile care țin de profesie și de interesele comune și care îi unesc. Am întâlnit un loc cu o excepțională coerență între zona educațională și cea care ține de industrie, semn de mare maturitate și care asigură o dezvoltare predictibilă. Faptul că există o legătură construită în timp și cu cap între liceu, universitate, industrie și celelalte verticale industriale, face din Iași un ecosistem aproape unic în România. Un asemenea ecosistem am mai întâlnit doar la Timișoara și la Cluj.
Există în Iași echipe de specialiști IT bine articulate și am avut plăcerea să întâlnesc asemenea echipe în timpul vizitei mele la Endava, o companie extrem de articulată, condusă cu cap și într-un mod foarte prietenos. Există, de altfel în Iași, manageri tineri care înțeleg perfect lumea în care trăim și nevoia de adaptare la ea. Și există și oameni de presă capabili să ducă un dialog netabloidal, și mă refer aici la doamna Diana Mihalcea de la Digi24, lucru destul de rar în ziua de azi.
Faptul că există coerență în abordarea universitară, prezența împreună a unui număr de persoane de decizie din domenii universitare diverse va asigura în mod cert un viitor domeniului nostru în Iași. Îi mulțumesc în mod deosebit doamnei profesor Lenuta Alboaie de la Universitatea din Iași pentru discuțiile avute și care, cu siguranță, vor continua.
Un lucru clar îmbucurător sunt elevii și studenții. Ne-am întâlnit la conferința de la Universitate și am reușit să avem un dialog foarte bun pe temele pe care le-am propus în timpul conferinței. Sper să îl putem continua. Un loc în care asemenea subiecte sunt tratate cu seriozitate și cu interes din toate unghiurile, este un loc cu șanse foarte mari în viitor. Pentru că profesia bine stăpânită dublată de cultură și de dorința de a descoperi reprezintă ingredientele fundamentale ale dezvoltării.
Am și un regret. Nu a fost timp pentru a-i reîntâlni pe extraordinarii cercetători de la Institutul de Chimie Macromoleculară și nici pe cei de la Universitatea Tehnică.
Am discutat și despre o extindere a experienței pe care a căpătat-o comunitatea din Iași în orașele importante din Moldova. Mă gândesc în primul rând la Bacău, un oraș cu un învățământ liceal foarte bun și cu oameni care pun mare preț pe cultură, lucru rar și extrem de folositor atunci când vine vorba despre construcție. Există, de altfel un început bun în această direcție, iar atractivitatea și puterea de asimilare își găsește o dovadă perfectă în accentul senzațional de moldovenesc al flamandului Nick Vercruyssen, venit din Belgia ca să rămână în Bacău.
Nu am apucat să vorbim despre toate subiectele pe care ni le-am fi dorit. Așa că m-ar bucura mult să ne revedem (probabil pe biți de data aceasta) cât de curând. Dealtfel, mă bazez mult pe domnii Dan Zaharia și Adrian Mironescu pentru această următoare întâlnire.
Pe scurt, a fost grozav și îmi doresc să ne revedem.
Varujan Pambuccian