Fragmente din articolul realizat de Adelina Mihai si publicat pe prima pagina din editia tiparita a Ziarului Financiar de astazi (30.06.2017).
„În total, în toţi anii de studiu de la ciclurile de licenţă şi de masterat studiază undeva în jur de 1.500 – 1.600 de studenţi. Pentru toţi aceşti studenţi noi avem doar 40 de profesori titulari. O soluţie pentru creşterea numărului de studenţi ar fi să angajăm mai mulţi profesori, lucru care este foarte greu, pentru că un absolvent care alege să rămână în sistemul de învăţământ câştigă un salariu de 5- 6 ori mai mic decât unul care se duce în privat într-o companie IT“ – a spus Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi.
Relatia cu companiile
În 2012 se întâmpla ca firmele să angajeze studenţii din anul I, peste tot în facultate erau anunţuri de angajare. Atunci, un grup de oameni de afaceri locali, printre care se află Dan Zaharia (Extind – consultanţă imobiliară) şi Andrei Postolache (fost director la compania IT Endava), au organizat o serie de întâlniri cu participanţi din mediul academic şi din companii.
La prima întâlnire ne-am certat cu toţii: noi că avem sălile de curs goale pentru că angajează studenţii, ei pentru că nu avem studenţi bine pregătiţi, dar care nu aveau timp să se pregătească pentru că munceau. Situaţia s-a schimbat în prezent, acum firmele aşteaptă ca studenţii să termine anii I şi II de facultate înainte să îi angajeze şi le oferă programe flexibile, astfel încât să aibă timp să vină şi la facultate.
De 3 sau 4 ani avem o zonă de cursuri opţionale dezvoltate cu ajutorul companiilor IT din Iaşi, astfel că firme precum Centric IT ne ajută pe partea de .NET şi cloud, Continental pe partea de Multimedia, Amazon pe zona de cloud sau Bitdefender pe zona de malware şi Python.
Companiile se implică în astfel de iniţiative, dar este complicat pe partea de legalitate, pentru că angajaţii care predau au nevoie de doctorat. De aceea, încurajăm companiile să îşi trimită angajaţii la doctorat ca să fie mai uşor să predea ulterior, pentru că altfel este o procedură complicată care de cele mai multe ori nu se încheie cu succes.
Sunt foarte multe companii cu care colaborăm, avem deja 4 laboratoare recondiţionate şi dotate cu aparatură de companii (Gemini CAD Systems, Amazon, Aquasoft şi Bitdefender) şi mai suntem în discuţii cu companiile (printre care se află Levi9 sau Centric IT) pentru încă 3 laboratoare.
Migratia absolventilor
În prezent, absolvenţii noştri nu mai sunt tentaţi să plece din Iaşi, mai mult de jumătate rămân în oraş după absolvire, pentru că au multe oportunităţi de carieră. În trecut, majoritatea plecau în Cluj, Bucureşti sau în Timişoara, noi îi produceam, dar contribuiam la creşterea altor oraşe.
În fiecare an, facultatea noastră împreună cu cea de calculatoare şi cea de informatică economică produc în jur de 1.000 de absolvenţi pe an. Dacă 800 de absolvenţi rămân în Iaşi după absolvire, în 10 ani numărul angajaţilor din IT din Iaşi va creşte semnificativ şi se va vedea şi în economia oraşului.
Articolul integral il puteti citi pe ZFCorporate.ro sau in editia tiparita a Ziarului Financiar din 30.06.2017