ZF.ro – România a urcat cinci poziţii în topul destinaţiilor de investiţii în servicii externalizate

ZF - oursourcing 2016

România a urcat cinci poziţii şi a ajuns pe locul 13 în topul destinaţiilor de investiţii în servicii externalizate şi pe locul trei în Europa după Polonia şi Bulgaria, top realizat de catre A.T.Kearney („Global Services Location Index 2016“).  

Recent Ziarul Financiar a realizat un articol pe aceasta tema (v. aici), in care am avut ocazia sa dau o declaratie despre evolutia orasului IASI si impactul pozitiv al industriei IT & Outsourcing in zona educationala si a investitiilor imobiliare.

De asemenea, şi Iaşiul a fost în ultimii ani o ţintă a investitorilor din zona serviciilor. Companii precum Oracle, Cegeka, Ness, Xerox, Amazon sau Accenture au făcut deja angajări în acest oraş.

„În prezent, în Iaşi lucrează circa 8.000 de angajaţi în zona serviciilor IT şi outsourcing. Printre factorii care contribuie la atragerea investiţiilor în Iaşi se află faptul că salariul mediu este mai mic aici decât în restul ţării, iar poolul de candidaţi este semnificativ. De exemplu, numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil IT este de 1.100 pe an, în timp ce pentru industria de outsourcing sunt disponibili câte 2.000 de absolvenţi de studii economice sau de facultăţi de limbi străine anual. Piaţa este în creştere, iar acest lucru se vede şi în cererea de spaţii de birouri“, a spus Dan Zaharia, senior leasing consultant în cadrul companiei Extind Management, care se ocupă de închirierea clădirilor de birouri din oraşe precum Iaşi sau Cluj.

El a mai precizat că, totodată, un alt aspect care contribuie semnificativ la atragerea investiţiilor în zona de IT îl reprezintă faptul că Guvernul a eliminat anul trecut restricţiile legate de facultatea absolvită pentru angajaţii din IT care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Astfel, dacă până în 2015 doar absolvenţii câtorva facultăţi (de ex. Automatică şi informatică industrială, Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare, Electronică, Matematică etc.) puteau beneficia de scutirea de impozit pe venit de 16% dacă se angajau în companii de creare de software, în prezent nu mai contează specializarea facultăţii absolvite.

Conform articolului scris de Adelina Mihai in Ziarul Financiar studiul A.T. Kearney a luat în calcul trei factori pentru realizarea topului: atractivitatea financiară, disponibilitatea şi abilităţile forţei de muncă şi mediul de afaceri.

Distribuie și tu:

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de

RECOMANDATE

Articole similare

PILA ȘI LAPTOPUL

Poate știți bancul cu rusul, americanul si românul care au primit provocarea să facă un avion primind doar piese de tanc. Iar, românul creativ, singurul